Mr Jazzman's Music For You!

Inspiration for new music in all areas, Jazz, Blues, Funk, Soul, Rock, Hip Hop, Roots Raggae etc . . .

Skräpljud ett allt vanligare ”Svensson” problem.

Marantz 2285B Stereo Receiver 3

Resultatet av slit och släng kulturen.

För några decenier sedan såldes det mer hifi apparater i mellanprisklassen. Prylarna höll ofta hög kvalité och mycket tid lades på konstruktion och val av komponenter, det var ju tänkt att grejerna skulle användas under en längre tid framöver.

kompakt stereo

Några år senare dök kompaktstereon  eller ”allt i ett stereon” upp på marknaden med blinkande lampor och plast chassi. Lite sparsammare konstruerade med ett mindre ljud.

iphone docka

Efter ytterligare några år dök internet upp och detta dominerar numera nästan totalt folks musiklyssnande. Kvaliteten är oftast utmärkt i den musik som finns tillgänglig t.ex. Spotify, Pandora, Itunes, Soundcloud listan kan göras lång. Problemet är tyvärr att folk verkar ha vant sig vid att avnjuta musiken genom skräphögtalare från datorer eller Iphone-dockor som mer liknar klockradior än vanlig hifi utrustning. Ett annat populärt alternativ är billiga surround system med 111 olika skräphögtalere, dåligt isolerade ofta med ett mycket burkigt ljud. Konstruerade enbart för att vara lätta att flytta omkring i rummet.

Jag säger samma som andra likasinnade skribenter, visst är det anmärkningsvärt?

Detta är förstås en generalisering, det har alltid funnits folk som satt värde på bra musikåtergivning under alla eror. Men genomsnittstrenden är ändå ganska tydlig. Vi lyssnar på musik allt oftare men tyvärr gör vi det med allt sämre utrustning.

Bra ljudkvalitet behöver dock inte kosta skjortan. Man kan få en hygglig anläggning för en rimlig summa om man bara öppnar ögonen, där pris inte endast är satt efter utseende och finesser. Jag använder själv en stereo receiver från mitten på 1970 talet. Den låter utmärkt tillsammans med två nyare stativhögtalare. Folk tycks tro att desto nyare produkterna är desto bättre låter de. Så enkelt är det ju förstås inte, nya modeller spottas ut dagligen på marknaden. Vakna upp för fan!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 7 januari, 2014 by in Allmänt, Blandade Artiklar & Foton and tagged .
Follow Mr Jazzman's Music For You! on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: