Mr Jazzman's Music For You!

Inspiration for new music in all areas, Jazz, Blues, Funk, Soul, Rock, Hip Hop, Roots Raggae etc . . .

Günter Grass – Blecktrumman (The Tin Drum) (Bok) 1959

Blecktrumman the tindrum

Blecktrumman (Die Blechtrommel ) är en roman från 1959 av den Tyske författaren och Nobelpristagaren, Günter Grass. Efter att jag sätt den egendomliga filmen med samma namn från 1979 bestämde jag mig för att läsa boken. Jag hittade den på ett antikvariat på internet för en billig slant och slog till. Det är nog den mest säregna bok jag läst, den handlar om Oskar Metzerath en mentalpatient som skriver sina memoarer under sin sjukhusvistelse åren 1952-1954 (28-30år gammal). I romanen beskriver Oskar sin uppväxt under andra världskriget i Polen och staden Danzig. Vid tre års ålder bestämmer sig Oskar För att sluta växa efter att ha insätt fördelarna med att vara liten, han hoppar då utför en källartrappa. Resultatet blir precis som han tänkt, men han ådrar sig också i samband med detta en märklig förmåga att kunna skrika sönder glas/fönster. den förmågan drar han nytta av som vapen under hela sin uppväxt, men även under sina kommande arbeten som vuxen.

 I boken beskrivs allt från hemska krigsupplevelser till alla de märkliga arbeten Oskar jobbat med t.ex. modell, jazztrumslagare och gravstenshuggare. Oskar ansluter sig även till en ”teater-trupp” av dvärgar som jobbar med att underhålla Tyska SS soldater runt om i Europa i.om detta får han också tillfälle att fly det krigshärjade och ockuperade Polen.

Oskar är en ganska flexibel och fantasifull berättare som tycker om att sväva på sanningen, kanske beror detta på hans mentala hälsa och det svåra upplevelser som han varit med om under kriget. Historien berättas i första person även om han då och då avleder till tredje person, ibland t.o.m i samma mening.

Blecktrumman är en starkt politiskt färgad roman men präglas också av en heldel religiösa inslag, både judiska och kristna. Oskar håller samtal  både med Jesus och Satan under hela bokens gång. Detta är helt klart en bok värd att läsa, en mycket vacker och fin bok jag skulle nog placera den till genren magisk realism.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 14 december, 2013 by in Allmänt, Litteratur and tagged , , .
Follow Mr Jazzman's Music For You! on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: